Risk Yönetimi

İyi Tasarlanan İç Kontrolün 10 Özelliği

İç kontrol, tanımlanmış hedef ve amaçlara ulaşmak için yönetim tarafından ya da diğer kişiler tarafından risk yönetimini güçlendirmek ve riskin olasılığını düşürmek üzere alınan her türlü aksiyondur.

İç denetçiler, kontrolörler, süreç uzmanları ve iş birimleri risk yönetiminin bir unsuru olarak iç kontrolleri kullanırlar veya işlerinin bir parçası olarak uygularlar. Zaman zaman yetersiz durumdaki iç kontrolleri geliştirmek için yeni kontroller tasarlamak veya önermek durumunda kalırlar ya da fazla ve gereksiz kontrolleri çıkararak süreci iyileştirmek isterler.

Bu yazıda, kontroller tasarlanırken, geliştirilirken veya yönetime önerilirken dikkate alınması gerektiğini düşündüğüm 10 temel ilkeyi ortaya koymak istiyorum.

1- Riske Bağlılık: Kontroller tasarlanırken, riskin etkisine ve olasılığına bağlı olarak, yönetimin risk iştahı ve riske karşı alacağı aksiyon kararı göz önünde bulundurulmalıdır. Kontroller, ilgili riski minimize etmek üzere oluşturulmalıdır. Herhangi bir riskin etki veya olasılığını azaltma etkisi olmayan kontrollerden kaçınılmalıdır.

2-Ekonomiklik: Kontrollerin tasarımında, kontrolden beklenen faydanın, kontrollerin uygulanması ile katlanılacak maliyetten fazla olması şartı aranmalıdır. Bunun ölçümü kalitatif olabileceği gibi kantitatif yöntemlerle de olabilir.

3-Uyumluluk: İç Kontroller tasarlanırken yasal mevzuata, anlaşmalara, standartlara uyum esas olmalıdır. Tasarımda öncelikli olarak yasal uyum ile ilgili sınırlar yerleştirilmeli, ardından şirket yönetiminin koyduğu düzenlemelere uyum dikkate alınmalıdır.

4-Sorumluluk/Hesap Verebilirlik: Kontrollerin uygulama sorumluluğu, süreç saihplerine ve süreçte görev alan kişilere aittir. Denetçiler, kontrol tasarımına ait önerileri ve görüşlerini sunarak katkı sağlayabilirler. Kontroller iş süreci sahibi tarafından onaylanmalı ve sorumluluk açık olarak belirtilmelidir.

5-Verimlilik ve Etkinlik: Kontrollerin tasarımında faaliyetlerin verimliliği ve etkinliği göz önünde bulundurulmalıdır. Süreci aksatan kontrollerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Kontroller tasarlanırken mümkün olduğu sürece, önleyici ve sistemsel kontroller tercih edilmeli; bu kontrollerin uygulanmasının uygun olmadığı durumlarda diğer kontrollerden en uygun olan seçilmelidir.

6-Kontrolün Süreçteki Yeri: Kontrol risklerin gerçekleşmesini önleyecek veya kayıp oluşmadan tespit edilebilecek şekilde, süreç üzerinde en uygun yere yerleştirilmelidir. Uygun zamanda uygulanmayan kontrollerin etkinliği azalacaktır.

7-Makul Güvence: Kontroller, üretilen bilginin, kayıt sisteminin ve finansal raporlamanın doğru ve güvenilir olduğuna dair kesinlik ifade etmez. Kontroller makul derecede güvence sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır.

8-Ölçülebilirlik: Kontroller daha sonradan yapılacak çalışmalarla izlenebilir, ölçülebilir ve kolayca değerlendirilebilir nitelikte tasarlanmalıdır. Herhangi bir şekilde iz kaydı bırakmayan kontrollerden kaçınılmalıdır.

9-Hedef Odaklılık: Kontrol, yönetimin koyduğu hedeflere ulaşılmasını sağlamak üzere ve organizasyon yapısına uygun olarak tasarlanmalıdır. İş süreçlerinin hedefleri gerçekleştirmek için uygulandığı unutulmamalıdır.

10-Anlaşılırlık: Kontroller açık, eksiksiz ve kontrol uygulayıcılarının kolayca anlayabileceği bir şekilde tasarlanmalıdır. Kontroller tasarlanırken kontrolle ilgili açıklayıcı kontrol formları vb. ek dokümanlar hazırlanmalıdır. Kontrol uygulayıcıları, kontrolü icra ederken kontrolün hangi riski azaltığının bilincinde olmalıdır. Kontroller ilgili prosedürlerde dokümante edilerek kayıt altına alınmalıdır

Gökhan

Copyright secured by Digiprove © 2020All Rights Reserved
Original content here is published under these license terms:
License Type: Read Only
Abstract: You may read the original content in the context in which it is published (at this web address). No other copying or use is permitted without written agreement from the author.
Gökhan Yılmaz

Share
Published by
Gökhan Yılmaz

Recent Posts

Keşfedilmemiş Bölge: Yaratıcı Yapay Zekanın Riskleri

Yaratıcı yapay zeka (GenAI) çeşitli endüstrileri devrimsel nitelikte etkileyerek makinelerin inanılmaz gerçekçi ve yaratıcı içerikler… Read More

10 ay ago

Ekranlar Gözümüze Yaklaştı: Sonraki Durak Ne?

1930'ların gösterişli sinema salonlarından 50'lerin rahat oturma odası televizyonlarına kadar ekranlar uzun bir yol kat… Read More

10 ay ago

AYM’nin KVKK ve Şirket İçi Soruşturmalara İlişkin Kararı

Gerektiğinde, şirket içi soruşturmalarda çalışanların e-posta hesaplarındaki yazışmaların soruşturmacı tarafından incelenmesi ve okunması, Anayasanın “Kişisel… Read More

3 yıl ago

Kariyerin başlarında yapılan 5 stratejik hata

Danışmanlık ve eğitmenlik hayatım süresince bir çok sektörde değişik seviyedeki kişilerle çalışma ve şirketlerin İK… Read More

3 yıl ago

Suistimallerin Önlenmesinde 10 Etkin Yöntem

İlk olarak suistimal kelimesinin kavramsal anlamı üzerinde durmak istiyorum. İngilizcedeki Fraud kelimesinin karşılığı olarak, Suistimal… Read More

3 yıl ago

Kriz döneminde suistimal riskleri ve soruşturmalar nasıl yönetilmeli?

Tüm dünya genelinde ne bireylerin, ne şirketlerin, ne de devletlerin daha önce deneyimlediği, tam anlamıyla… Read More

3 yıl ago