Suistimal

Suistimallerin Önlenmesinde 10 Etkin Yöntem

İlk olarak suistimal kelimesinin kavramsal anlamı üzerinde durmak istiyorum. İngilizcedeki Fraud kelimesinin karşılığı olarak, Suistimal terimini kullanıyoruz. Suistimal kelimesi, ACFE‘nin Türkiye Temsilcisi olan derneğimiz USİUD tarafından da benimsediğimiz bir terim.

Fraud, ingilizcede çok geniş bir anlama sahip. Türkçede kullandığımız, yolsuzluk, dolandırıcılık, usulsüzlük, rüşvet, zimmet, irtikap, hile ve buna benzer bir çok kelimeyi içine alan bir kavram. Biz dernek olarak, bunların genel adı için suistimal kelimesini kullanmayı tercih ettik.

Nasıl mücadele etmeliyiz?

Bana göre suistimalle mücadelede en etkin yöntem, önleme ve caydırma temelli aksiyonlar. Çünkü önemli olan suistimalin hiç gerçekleşmemesini sağlamak. Gerçekleştikten sonra tespit etmek ve sorumlularını bulmak da önemli olsa da, hasar çoktan meydana gelmiş oluyor.

Önleyici aksiyonlar ne olmalı?

Add alt text

Suistimalleri engellemek için onların neden meydana geldiğine odaklanmalıyız. Suistimal üçgeni bize bu konuda bir bakış açısı sağlıyor. Bence yapılması gereken, suistimal üçgenindeki her bir unsura özel önlemler uygulamak, böylece tüm etkenleri minimuma indirmek.

Aşağıda bu yöntemleri 10 maddede ele almaya çalıştım:

1-Yönetim Felsefesi: İngilizcede Tone at the Top olarak ifade edilen bu kavram, tepe yönetiminin yaklaşımının şirketin etik kültürü ile doğrudan ilişkili olduğu düşüncesine dayanıyor. Eğer şirket yönetimi hedeflere ulaşmak için her yolu meşru gören bir yaklaşım sergiliyorsa, çalışanlar da buna göre hareket edebilir ve bu yoğun baskı suistimallere neden olaibilir. Şirket yönetimi, kurallara ve düzenlemeler uyan, ahlaki değerleri öne çıkaran bir yaklaşım sergilerse, bu kültür, çalışanlarda her faaliyette öncelikli olanın ‘doğru davranış‘ olduğu bilincini oluşturur.

Şirket yönetimi, neyin kabul edilen, neyin kabul edilmeyen davranış olduğunu tanımladığı bir etik standart ve suistimalle mücadele konusunda bir politika oluşturarak tüm organizasyona bunun yayılmasını sağlarsa, suistimalle mücadelede bir yönetişim geliştirebilir.

2-Suistimal Risk Değerlendirmesi: Suistimalle mücadelede etkin yöntemlerden biri de suistimale ne kadar açık olduğunuzun tespit edilmesidir. Çünkü eğer şirket olarak suistimale fırsat vermezseniz, kötü niyetli kişiler kolay kolay suistimali gerçekleştiremezler. Bunun için, tüm süreçlerin, özellikle para giriş ve çıkışlarının bulunduğu süreçlerin, uzmanlar tarafından incelenmesi ve suistimale karşı zaafiyetlerinin değerlendirilmesi önem taşıyor. Bu şirkete, hangi alanlarda suistimalin daha çok zarar verebileceğine dair bir bilgi verir, buna göre önlemler alınabilir.

3-Güçlü Bir İç Kontrol Sistemi: Suistimal üçgenindeki Fırsatayağının en önemli konusu şüphesiz iç kontroller. İç kontrol sistemi, insan, sistem ve süreçlerden oluşan bir bütün olarak düşünülürse, bu üç unsurun da suistimal risklerini minimuma indirgeyecek şekilde çalışmasını sağlamak, suistimallere karşı çok önemli bir savunma kalkanı olur. İç kontrol sistemi ile ilgili yapılabilecek şeyler tabii ki sınırsız, ancak özellikle, sistemlerde, erişim kontrollerinin etkinliğini; süreçlerde, görevler ayrılığı ilkesinin tesisini sağlamak gerekiyor.

4-Etik Hattı: Suistimalin caydırıcı unsurlarından biri de etik hattı oluşturmak. Ülkemizde yeni yeni gelişen bu kavram, suistimallerin engellenmesinde önemli rol oynuyor. İstatistiklere göre, sustimalleri tespit etmede en etkin yöntem etik/ihbar hatları. Etik hattı her ne kadar tespit etmenin bir unsuru olsa da, caydırma açısından da öneme sahip

Tabii, sadece bir etik hattı kurarak buna bir numara yada email atamak yeterli değil. Şirkette bu hattın çalışması için sağlıklı bir kültür de oluşturmak gerekiyor. Ülkemiz kültüründe, şahit olduğu bir şüpheli durumu bildirmek iki açıdan pek mümkün olmayabiliyor. Birincisi, bildiren kişinin olaya dahil olmak ve kimliğini açık etmemek istemesi, diğeri de çalışanlar için arkadaşını ‘gammazlayan’ kişi konumuna düşmemek. Bu noktalarda alacak mesafemiz var.

5-İş Alım Kontrolleri: Suistimal, sonuçta insan eliyle yapılan bir olay. Eğer siz işe alımda dürüst kişileri seçebilecek etkinlikte bir insan kaynağı yönetimine sahip değilseniz, suistimal riskini artırmış olursunuz. İşe alımda referans kontrolü bu anlamda önem taşıyor. Ancak, çeşitli şirketlerdeki işe alım uygulamalarını da yakından incelemiş biri olarak şunu da belirtmeliyim ki, ülkemizde bir kişi hakkında olumsuz yorum yapmaktan kaçınma eğilimimiz var. Bu da geçmişinde suistimal yapmış kişilerin yine benzer şirketlerde iş bulabilmesine imkan tanıyor maalesef.

6-Çalışanların Eğitimi: Suistimale karşı güçlü bir direnç oluşturmanın temelinde şirket genelinde bir farkındalık oluşturmak yatıyor. Bunun için hangi davranışların etik olmadığı çalışanlar tarafından bilinmeli, suistimal olaylarına karşı çalışanların uyanık olması sağlanmalı ve herhangi bir suistimal durumunda çalışanların ne yapması gerektiği anlatılmalı. Suistimallerle ilgili temel kavramlar, önleme faaliyetleri ve şüpheli durumlar çalışanlara oryantasyon eğitimlerinde aktarılmalı ve güncel suistimal vakaları, ilgili çalışanlara duyurulmalı.

7-Açık İletişim Ortamı ve Gözetim: Suistimaller genelde bir defalık meydana gelmezler. Suistimali gerçekleştiren kişiler ilk defasından sonra birilerinin bunu farkedip etmeyeceğini gözlemlerler. Eğer farkedilmezse buna devam ederler. Bu tarz eylemleri ilk etapta farkedebilmek, en çok, çalışanların etrafındaki arkadaşları veya yöneticileri tarafından mümkün olabilir. Buna imkan sağlamak için çalışanlar ve yöneticiler arasında etkili bir iletişim olmalıdır. Özellikle yöneticilerin, faaliyetlere ait sonuçları yakından izlemesi ve ‘açık kapı’ politikası izlemesi önemli.

8-Çalışanlara Yardım Programları: Çoğu çalışanın genelde paraya çok ihtiyacı olduğu durumda suistimale yeltendiğini görüyoruz. Bunun yanında tabi açgözlülük nedeniyle de gerçekleşen suistimaller elbette var. Eğer şirket paraya ihtiyaç duyanlara çeşitli ödenek veya kredi imkanları tanırsa, çalışanlar suistimale daha az başvurma eğiliminde olacaklardır. Bu da suistimal üçgenindeki Baskıunsurunu azaltacak önlemlerden biri.

9-Sürekli İzleme / Sürekli Denetim: Sürekli izleme, işlemler gerçekleştiği anda onları engelleme veya tespit üzerine odaklanan bir yaklaşım. Klasik denetimde geçmiş işlemlere ait örnekler seçilerek denetim yapıldığından, bununla suitimalleri engellemek oldukça güç. Ancak, sistemin içine yerleştirilmiş kontrollerle bunu tespit etmek ya da engellemek daha kolay olabiliyor. Örneğin, bir satınalma limitinin bir kaç parçaya bölünerek bypass edilmeye çalışılması gibi bir durumda, sürekli izleme araçları bunları yakalayabiliyor.

10-Adil Performans Yönetimi ve Ücretlendirme: Suistimal üçgenindeki Haklı Gösterme unsurunun zayıflatılabilmesi için şirkette adil bir ücretlendirme ve performans yönetiminin uygulanıyor olması önemli. Çünkü, çoğu iç suistimalde çalışanlar yaptıkları eylemi meşrulaştırmak için zihinlerinde ‘Zaten hakettiğimi almıyorum‘ ya da ‘başkaları benim hakkımı yiyor‘ gibi gerekçeler uydurabiliyor. Her ne kadar bu, suistimal için yeterli bir neden olmasa da, çalışanlar kendilerine adil davranıldığını hissettikleri bir ortamda suistimale daha az yönelecektir.

Suistimalle mücade konusunda ACFE’nin sitesinde yer alan kitap ve diğer kaynaklara göz atabilirsiniz.

Umarım bu yazı, suistimalle mücadelede bir bakış sağlaması yönünden faydalı olur. Türkiye’de suistimalle mücedelede atılması gereken çok adım olduğu bir gerçek. Dernek olarak, bu alanda faaliyet gösteren meslektaşlarımızın da desteğiyle, bu adımların atılmasına yardımcı olmak amacındayız.

Siz de suistimalle mücadelede gördüğünüz etkin yöntemleri paylaşarak bu konuda katkı sağlayabilirsiniz.

Gökhan Yılmaz

Recent Posts

Keşfedilmemiş Bölge: Yaratıcı Yapay Zekanın Riskleri

Yaratıcı yapay zeka (GenAI) çeşitli endüstrileri devrimsel nitelikte etkileyerek makinelerin inanılmaz gerçekçi ve yaratıcı içerikler… Read More

1 yıl ago

Ekranlar Gözümüze Yaklaştı: Sonraki Durak Ne?

1930'ların gösterişli sinema salonlarından 50'lerin rahat oturma odası televizyonlarına kadar ekranlar uzun bir yol kat… Read More

1 yıl ago

AYM’nin KVKK ve Şirket İçi Soruşturmalara İlişkin Kararı

Gerektiğinde, şirket içi soruşturmalarda çalışanların e-posta hesaplarındaki yazışmaların soruşturmacı tarafından incelenmesi ve okunması, Anayasanın “Kişisel… Read More

4 yıl ago

Kariyerin başlarında yapılan 5 stratejik hata

Danışmanlık ve eğitmenlik hayatım süresince bir çok sektörde değişik seviyedeki kişilerle çalışma ve şirketlerin İK… Read More

4 yıl ago

Kriz döneminde suistimal riskleri ve soruşturmalar nasıl yönetilmeli?

Tüm dünya genelinde ne bireylerin, ne şirketlerin, ne de devletlerin daha önce deneyimlediği, tam anlamıyla… Read More

4 yıl ago

Suistimalin Psikolojisi: İnsan doğru olmayan şeyi yapmaya kendini nasıl ikna eder?

İnsan neden değerlerinin aksine hareket eder? Günlük hayatta veya iş hayatında eylemlerimizi gerçekleştirirken zihnimizdeki değerleri… Read More

4 yıl ago